Příprava těchto velmi dobrých koláčků není zdaleka tak náročná, jak se vám na první dojem jeví. V pohodě ji zvládnete i vy. Nevěříteň Připravte si náplně den předem a samotné pečení bude pro vás zábavou na 1 hodinu.
Domácí koláčky s mákem a tvarohem – recept
Těsto:
1/2 kg prosáté hladké mouky
2 žloutky
1 kostka (42 g) droždí
2 dl mléka
100 g cukru krupice
1/2 sáčku vanilkového cukru
100 g tuku (asi 80 g másla a 20 g oleje)
rozšlehaný bílek na potření koláčků
kousek másla na potření upečených koláčků
Náplň maková:
100 g mletého máku (dostanete koupit)
1,5 dl mléka
50 g cukru krupice
trošku skořice mleté
Náplň tvarohová:
100 g měkkého tvarohu
30 g mletého cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
1 žloutek
Nejdříve si z uvedených surovin připravíme náplně – postup je uveden zde: Náplň do koláčů, vdolků, buchet, závinů – 7 druhů.
Do mísy dáme prosátou mouku, žloutky, rozpuštěné máslo a olej, vanilk. cukr a větší část uvedeného množství cukru. Do kastrolku dáme mléko, zbylou část krupicového cukru a trošku zahřejeme (mléko musí být jen mírně teplé), rozdrobíme do něj kostku droždí, zakryjeme pokličkou a chviličku (asi 1 – 2 minuty) počkáme, až se nám udělá kvásek (droždí se rozpustí a mírně zpění). Kvásek pak vlijeme do mísy.
Vypracujeme těsto (např. ručním el. hnětačem), až se nám po chvilce vytvoří v těstu „puchýře“, máme těsto hotové.
Mísu s těstem zakryjeme suchou čistou utěrkou a dáme ji na teplé místo kynout (asi na 30 minut).
Z vykynutého těsta větší lžičkou na pomoučený vál klademe kousky těsta, které pak prsty upravíme na kulatou placku, do jejíhož středu dáme lžičku makové náplně, placku uzavřeme a otočíme spojem dolů. Vytvořili jsme bochánek, do jehož středu palcem vytlačíme důlek, do něj pak dáme lžičku tvarohové náplně. Poté nožem koláček nařízneme v 5 místech (jako květinku) zhruba 1,5 – 2 cm od kraje koláčku. Na obrázku zleva doprava…
Takto vytvarované domácí koláčky s mákem a tvarohem přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným bílkem a necháme je ještě asi 10 – 15 minut kynout.
Mezitím si předehřejeme troubu na 190 – 200° C. Koláčky pečeme dozlatova – asi 13 minut (ale je třeba si je pohlídat – každá trouba peče trochu jinak).
Hotové domácí koláčky s mákem a tvarohem po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem (cukrujeme až před podáváním).
Dobrou chuť, určitě se vám dostane pochvaly, vždyť makové koláčky jsou pochoutkou pro malé i velké!