Obliba této zeleniny u nás v posledních letech prudce stoupá. Několik receptů na zajímavá a chutná jídla z cukety nabízíme i zde, snad si vyberete ten svůj.
Knedlíčky z cuket – recept
Cuketu nastrouháme na nudličky, vodu z ní slijeme, pak nudličky osolíme, přidáme polohrubou mouku, tolik, aby těsto bylo pěkně tuhé a nakonec vajíčko. Tím těsto zřídne a pěkně se vykrajuje.
Pak knedlíčky z cuket vhazujeme do vařící , osolené vody a krátce povaříme.
Podáváme jako přílohu k masu, guláši apod.
Cukety se sýrem – recept
Nastrouháme cukety, máme-li patizon, rozdělíme půl na půl, dále nastrouháme tvrdý sýr tak, aby tvořil 1/3 až 1/4 celkové hmoty zeleniny, přidáme celé vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku, trochu hladké mouky a strouhanky.
Promícháme a na pánvičce na oleji smažíme malé placičky.
Cuketové zelí – recept
1 střední cuketu zbavíme jadřince, nastrouháme, přidáme sůl, kmín, podlijeme vodou a krátce vaříme doměkka. Nastrouháme 1 menší bramboru, rozmícháme ji s hladkou moukou a povaříme v cuketovém zelí.
Cibuli, nakrájenou nadrobno, osmažíme na oleji dozlatova a vmícháme do hotového cuketového zelí a podle chuti okyselíme octem.
Cuketa zapečená s těstovinami – recept
2 větší cukety, 1/2 balíčku těstovin, 5 rajčat, 2 – 3 cibule, 200 g strouhaného sýra, 250 ml mléka, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 1 lžička sušené bazalky, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky dobromysli, sůl, tuk na vymazání zapékací mísy
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací místu vymažeme tukem, na dno dáme vrstvu cukety, dále těstoviny, nakrájená rajčata, cibuli a v pravidelných vrstvách pokračujeme až do spotřebování všech surovin. Vrchní vrstvu tvoří těstoviny.
Směs v míse zalijeme mlékem, v němž jsme rozmíchali vejce, polovinu nastrouhaného sýra, sůl, prolisovaný česnek a koření.
Pečem v troubě asi 30 minut, pak posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a ještě asi 10 – 15 min. zapékáme, poté je cuketa zapečená s těstovinami hotová.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Cuketové placky – recept
2 – 3 mladé cukety (podle velikosti), 2 vejce, 160 g hladké mouky, 2 lžičky drceného kmínu, sůl, podle chuti česnek a majoránku, olej na smažení
Cuketu oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme asi 30 min. odležet. Poté ji scedíme a vymačkáme z ní tekutinu. Přidáme vejce, kmín, případně ještě trošku soli a nakonec mouku. Vše dobře promícháme v hustší těsto (hustší než na bramboráky). Je-li těsto řídké, zahustíme je moukou nebo strouhankou. Těsto nabíráme lžící a v pánvi na rozpáleném oleji tvarujeme menší placky. (Velké placky by se nám špatně obrácely, protože těsto z cuket se snadno trhá.) Cuketové placky opečeme z obou stran dočervena a pak je potřeme prolisovaným česnekem rozmíchaným v trošce vody s majoránkou.
Cuketový šleh – recept
2 kg cuket, 750 g rajčat, 2 cibule, 1 velká palice česneku, 3 lžíce olivového oleje, ostrý kečup, 1 lžička chilli koření, špetka muškátového květu, 1 lžíce soli
Cukety podélně rozřízneme, vybereme semena, pložíme na plech a nasucho v troubě opečeme doměkka. Pak je oloupeme a drobně nasekáme. Spařená rajčata oloupeme a drobně nakrájíme.
Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova. Promícháme s cuketou, rajčaty, prolisovaným česnekem, kořením, solí a rozmixujeme.
Do skleniček dáváme střídavě cuketovou směs, ostrý kečup a zavíčkujeme.
Sterilujeme 30 minut při teplotě 85° C.
Cuketový šleh používáme na topinky, do různých omáček, na potření pizzy apod.
Pečená cuketová nádivka – recept
600 g hrubě nastrouhané cukety, 150 g nastrouhaného uzeného sýra, 150 g nakrájeného salámu, 1 velká cibule, česnek, 3/4 hrnku oleje, 5 vajec, majoránka, zelená petrželka, Vegeta, 1 prášek do pečiva, mletý pepř, sůl.
Nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova, smícháme s ostatními surovinami, prolisovaným česnekem (dle chuti), nasekanou petrželkou.
Vložíme do vymazaného vysypaného pekáčku a zvolna pečeme dorůžova.
Plněná cuketa – recept
Smícháme důkladně 200 g mletého masa se 2 lžícemi studené vody, okořeníme česnekem, tymiánem, oregánem a osolíme podle chuti.
Větší neoloupanou cuketu rozpůlíme, vydlabeme a naplníme ochuceným masem. Položíme do pekáče, obložíme zbytkem vydlabané cukety, mírně podlijeme vodou a pečeme doměkka asi 20 minut.
Podáváme s chlebem a na talířích polijeme česnekovo-jogurtovou majonézou ( stroužky česneku se solí vmícháme do 1 kelímku bílého jogurtu, lehce osolíme a opepříme).
Cuketový kečup – recept
1 kg zralých rajčat, 1/2 kg cukety, 1 menší pomeranč, 1 větší jablko, 1 větší cibule, 1/2 balíčku rozinek, 1 lžička karí koření, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky saturejky, 5 stroužků česneku, 1 lžíce želírovací cukr, 2 lžíce octa
Rajská jablíčka spaříme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibuli, oprané rozin ky a za občasného promíchání vaříme 30 minut.
Pak přidáme na velkém struhadle nastrouhané jablko, cuketu, odblaněný, na kostičky nakrájený pomeranč, drobně nasekaný česnek, koření a dusíme dalších 30 minut.
Nakonec přidáme želírovací cukr, vaříme 15 min., dochutíme solí, octem a ještě horké plníme do skleniček.
Sterilujeme 15 min. při teplotě 90° C. (Ze dvou dávek je asi 11 skleniček 250 ml).
Cuketová polévka – recept
500 g cukety, 2 brambory, 1 cibule, máslo, zakysaná smetana, muškát. oříšek, sůl
Na kostičky nakrájenou cuketu a brambory spolu s cibulí osmaženou na másle povaříme v 1 l osolené vody a rozmixujeme.
Do hotové polévky přidáme zakysanou smetanu a muškátový oříšek. Cuketovou polévku můžeme vylepšit na kostičky nakrájenou a osmaženou houskou.
Cukety plněné kuřecími játry – recept
2 cukety, 350 g kuřecích jater, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu, 1 lžička vegety, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sekané petrželové natě, 200 g nastrouhaného sýra, 4 rajčata, sůl, pepř
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájená játra a osmažíme je. Cukety podélně rozřízneme, lžící vydlabeme dužninu, nakrájíme ji nadrobno a přidáme k restovaným játrům. Vydlabané cukety osolíme, aby pustily šťávu.
Játra ochutíme kečupem, pepřem a vegetou, přidáme rajčata nakrájená na kolečka a podusíme je. Ke směsi pak přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželovou nať, dva díly nastrouhaného sýra a vše osolíme. Promícháme a odstavíme z ohně.
Připravené cukety zakapeme olejem a vložíme do pekáče vyloženého alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut. Předpečené cukety vyjmeme, naplníme je směsí a pečeme ještě 30 minut. Před dopečením povrch posypeme zbylým sýrem, vratíme na 5 minut do trouby a zepečeme dozlatova.
Cukety plněné kuřecími játry podáváme s tmavým chlebem a čerstvou zeleninou.
Cuketový koláč – recept,
Na těsto: 150 g hladké mouky, 75 g rostlinného tuku, 1 vejce, sůl.
Navrch: 1/2 červené a 1/2 žluté kapie, 1 menší cuketu, 2 cibule, 100 g slaniny, 150 g zakysané smetany, 2 vejce, 150 g nastrouhaného sýra, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř
Prosátou mouku se špetkou solí dáme na vál, přidáme nakrájený tuk, 1 vejce a polévkovou lžíci vody. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme aspoň 1/2 hod. odpočinout.
Pak těsto rozválíme na placku, vložíme do koláčové formy, vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Cibuli nakrájíme a spolu s nakrájenou slaninou ji opečeme na oleji. Sýr nastrouháme. Do mísy vlijeme zakysanou smetanu, přidáme vejce, ochutíme solí, muškátovým oříškem a důkladně promícháme. Pak vmícháme sýr, cibuli a slaninu.
Směs nalijeme na těsto. Povrch poklademe kolečky cukety a střed ozdobíme proužky různobarevných paprik. Cuketový koláč pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 190° C.
Je velmi chutný teplý i studený.
Cuketové rady:
Cuketa je velmi dobrá upravená s vejci jako mozeček. Je nutné ji však okořenit pepřem, mletou paprikou a nešetřit cibulkou. Můžeme ji vylepšit pokrájenou slaninou.
Pokrájená na kolečka nebo nudličky, obalená v těstíčku a osmahnutá jako bramborové hranolky, ochucená tatarskou omáčkou – dobrá chuťovka.
Cuketa pokrájená na kolečka tenčí než 1 cm, osolená, obalená v trojobalu a usmažená jako řízky. Před obalením moukou potřená rozetřeným česnekem dostane pikantní chuť. Pak potřít tatarskou omáčkou nebo hořčicí a cibulí.
Výborná je i cuketa pokrájená na kostičky a dušená na osmahnuté cibulce jako příloha k masu.
Velmi chutná je i cuketa vařená s mrkví (obojí zelenina se vloží do vařící slané vody). Omastí se a vylepší pokrájenou slaninou. Vhodná jako příloha k masu nebo chlebu.