Je výborná nejen k těstovinám, pod maso, samostatně s pečivem, ale i na topinky a j.
1 malá cuketa
3 světlé papriky
2 velká rajčata
1 velká cibule
3 lžíce sádla
sůl
koření, které máte rádi (např. adžika, grilovací koření na zeleninu, vegeta, adamovo žebro ap.)
1 malý rajský protlak nebo kečup
1/2 lžičky maizény na zahuštění
uzenina dle vlastního výběru (pikantnější klobásek nebo jemnější šunka aj.)
Cuketová směs s uzeninou – recept
Najemno nakrájejte cibuli a dejte zpěnit na rozehřáté sádlo do vyšší pánve nebo kastrolu. Po zpěnění cibulky přidejte na kostičky pokrájenou uzeninu a orestujte ji. Pak přidejte oloupanou a na kostičky pokrájenou cuketu (bez zrníček), očištěné a na malé kousky pokrájené papriky a nakonec oloupaná a též na kostičky pokrájená rajčata. Vše promíchejte a nechte pod pokličkou za občasného promíchání dusit „ve vlastní šťávě“ (asi 10 minut). Pak přidejte rajský protlak (nebo kečup – ten je však již okořeněný), směs dochuťte kořením ev. i solí, podlijte troškou vody a ještě chvíli poduste.
Ochutnáváním zjistěte, zda cuketová směs s uzeninou je již měkká ( ne však rozvařená) a zahustěte ji maizenou (škrobem) rozdělanou v trošce studené vody. Nechte provařit a je hotovo.
Cuketovou směs můžete servírovat na špagety či jiné těstoviny nebo ji můžete konzumovat i samostatně s chlebem či pečivem, k masu apod.