Cuketová pomazánka

Tuto cuketovou pomazánku můžete použít nejen na topinky, ale též jako základ číny, do gulášů, pod maso, na těstoviny aj.:

1,5 kg očištěné cukety
6 velkých cibulí
1 palice česneku
5 lžíc sójové omáčky
1 lžička mleté papriky sladké a špetka pálivé
2 kečupy (nebo 2 velké rajské protlaky)
2 lžičky soli
3 lžíce sádla

Cuketová pomazánka – recept

Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, vmícháme oloupanou cuketu nakrájenou na kostičky, prolisovaný česnek, osolíme, okořeníme paprikou a zalijeme sójovou omáčkou. Vše společně podusíme asi 30 minut.
Vmícháme kečupy nebo protlaky, prohřejeme a plníme do připravených skleniček.
Sterilujeme 20 minut při 80 – 85° C.

TIP

Cuketová pomazánka může být zpracována i s jiným kořením, bylinkami či houbami – podle vlastního výběru a chuti.