1/2 kg čočky
1 malá sklenice sterilovaných okurek (330ml)
1 střední cibule
2 plné lžíce másla
sůl, pepř
Čočkový salát jako příloha – recept
Probranou čočku namočíme asi na půl hodiny, vodu slijeme, nalijeme novou a vaříme mírným varem doměkka, ale pozor, abychom ji nerozvařili. Pak čočku přecedíme, dáme do větší mísy, osolíme, opepříme a dokud je čočka teplá, přidáme máslo a promícháme.
Když pak čočka vychladne, přidáme do mísy najemno nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájené okurky a zalijeme asi polovinou nálevu z okurek. Promícháme a necháme vychladit.
Čočkový salát jako příloha je vhodný k pečenému masu – např. ke kuřeti, chutná výborně!
Můžeme si k němu však dopřát jen volská oka a chléb.