Čínská pórková polévka

1 1/4 l hovězího nebo kuřecího vývaru
100 – 200 g libové vepřové kýty
špetka zázvoru
1 lžička Solamylu
200 g bílé části pórku
sůl
špetka cukru
glutamát sodný
1 lžíce bílého vína (nemusí však být)

Čínská pórková polévka – recept

Vepřovou kýtu pokrájíme přes vlákna na velmi jemné plátky, přidáme sůl, zázvor, cukr, glutamát, víno, promícháme, pak vmícháme půl lžičky Solamylu a uložíme na chvilku do chladničky.
Očištěný pórek pokrájíme na velmi tenké nudličky. Vývar přivedeme k varu, vsypeme pórek, povaříme asi 2 minuty, pak vmícháme masovou směs a vaříme asi 5 – 6 minut. Zbylou škrobovou moučku (Solamyl) rozmícháme ve lžíci studené vody, vlijeme do polévky a za stálého míchání povaříme ještě minutu.
Hned podáváme.

TIP

Se stejnými surovinami a postupem jako čínská pórková polévka se vaří i čínská zelná polévka – namísto pórku dáte hlávkové zelí.