1 kg brambor
300 g cibule
150 – 200 g tence nakrájené uzeniny
sůl, pepř
1/4 l mléka
1 vejce a 2 bílky
tuk na vymazání zapékací mísy
Cibulové brambory s uzeninou a obměnami – recept
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky asi 4 mm silné. Oloupanou cibuli krájíme také na plátky, ale tenčí než brambory. Mísu (formu) celou vymažeme a poklademe třetinou připravených brambor. Poprášíme je solí a pepřem a poklademe polovinou dávky cibule. Další vrstvu tvoří polovina množství uzeniny. Vrstvy opakujeme, ale na povrchu musí být brambory.
Zalijeme je mírně osoleným mlékem s rozšlehaným vejcem a bílky. Mísu nebo j. zapékací nádobu přikryjeme a cibulové brambory s uzeninou asi hodinu pečeme v troubě.
TIP
Cibulové brambory můžeme obměňovat:
1. brambory posypeme místo pepře nastrouhaným česnekem
2. na cibuli nasypeme nadrobno nakrájenou pažitku
3. místo uzeniny můžeme použít uzené maso, drůbeží nebo vepřové maso, předem tepelně zpracované, případně sojovou šunku (upravenou)
4. brambory můžeme posypat i tvrdým nastrouhaným sýrem (ale až po 35 minutách zapékání)