Cibulová omáčka

50 g hladké mouky
50 g tuku
200 g cibule
5 kuliček pepře
sůl
7 dl vývaru z hovězího masa

Cibulová omáčka – recept

Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dozlatova, pak k ní přidáme hl. mouku, krátce zasmahneme a zalijeme chladným vývarem. Za stálého šlehání přivedeme omáčku k varu, ochutíme ji hrubě rozdrceným pepřem, osolíme a zvolna za občasného míchání vaříme asi 50 minut.
Cibulová omáčka má mít zlatohnědou barvu a výrazně cibulovou a peprnou chuť zesílenou použitím hovězího vývaru.
Po důkladném provaření omáčku přecedíme přes jemné sítko.

TIP

Cibulová omáčka může být také světlá, to pak cibuli na másle jenom zpěníme, jinak postupujeme stejně. Přidáme-li šálek sladké smetany, bude světlá cibulová omáčka jemnější.