1 kg brambor
150 – 200 g polohrubá mouka
1 vejce
sůl
strouhanka
Chlupaté knedlíky – recept
Na chlupáče budeme potřebovat 1 kg brambor (normální dávka pro 4 lidi). Oloupeme je a nastrouháme na jemnějším struhadle. Dáme brambory na jednu stranu, trochu je vymačkáme a mísu podložíme třeba sirkami, ať voda steče na druhou stranu (nechte asi 2 minuty). Přebytečnou vodu vylejme nebo ji spolu s nedostrouhanýma koncema brambor přidáme třeba do zelí – pak už nebudeme muset zelí zahušťovat – viz recept (2. obrázek): Kuřecí čtvrtky špikované slaninou s jablkovým zelím….
Na nastrouhané brambory nasypeme asi 200 g polohrubé mouky. Uděláme si uprostřed důlek a vyklepneme do něj vajíčko (to si raději nejprve vyklepneme do hrníčku – kdyby bylo zkažené). Vše osolíme. Důkladně promícháme. Pak přidáme strouhanku – asi tak 3-5 polévkových lžic – až bude těsto trochu gumové a nebude tak moc lepit.
Do vroucí a osolené vody (vodou nešetřete) vkládáme knedlíky – kuličky (někdy je potřeba je sklepnout o hranu kastrólu). Velikost – asi 1/2 polévkové lžíce. Lžíci občas namočíme v hrnku se studenou vodou (knedlíky se budou lépe oddělovat od lžíce). Knedlíky jemně odšťouchneme vařečkou ode dna – aby se nepřichytily.
Jakmile vyplavou, vaříme cca 10 minut (vylovíme 1 knedlíček a zkusíme ho). Pokud bychom knedlíky vařili déle než je zdrávo – poznáme to – začnou se rozvařovat.
Knedlíky vylovíme po jednom lžící (nesléváme, stejně budeme asi potřebovat vodu na druhou várku – tu uděláme ve stejné vodě) a dáme do mísy. Můžeme je přikrýt utěrkou (čistou).
TIP
Chlupaté knedlíky jsou super příloha např. k segedínskému guláši, k zelí, k dušenému špenátu, s vajíčkem, slaninou a dalším jídlům.
Komu se nechce strouhat ručně, může brambory i pomlít na el. mlýnku (nejmenší oka).
Když Vám chlupáče zbudou, snadno je uchováte v mražáku – rozmrznou pak během chviličky v mikrovlnce nebo za 1/2 hoďky samy od sebe.