
brambory
mrkev
cibule
nakládané okurky
tatatrská omáčka nebo majonéza
hořčice
sůl, pepř, cukr, ocet
Chlebíčková pomazánka – recept
Očištěnou mrkev uvaříme do měkka (nerozvařit, aby se dala strouhat) v nálevu z 1/2 l vody, 2 polévkových lžic octa, 2 polévkových lžic cukru a 1/2 kávové lžíce soli. 4 větší brambory (6 menších) uvaříme ve slupce v osolené vodě (20-30minut – vyzkoušejte píchnutím do brambory).
![]() |
![]() |
Menší cibuli nakrájíme hodně nadrobno. Cibulku spaříme – přelejem ji v sítku 1 litrem vroucí vody. Cibulka bude jemnější a déle vydrží.
![]() |
![]() |
Po uvaření necháme brambory ve slupce vychladnout, ale ne úplně. Loupou se nejlépe vlažné až mírně teplé. Studené se loupou špatně! Nastrouháme oloupané brambory na hrubém struhadle (nějkvětší oka). Pak přistrouháme nahrubo i mrkev a větší nakládanou okurku. Přidáme spařenou cibulku.
![]() |
![]() |
Dále přidáme polévkovou lžíci plnotučné hořčice a tatarskou omáčku – na toto množství stačí 100 g sáček tatarské omáčky. Pořádně promícháme. Pokud je pomazánka moc tuhá, přidáme trošku nálevu z nakládaných okurek.
![]() |
![]() |
A je to. Můžeme začít mazat základ na chlebíčky…
![]() |
TIP
Tento recept na pomazánku na chlebíčky není dogma. Dá se různě obměňovat a dochucovat. Do pomazánky můžete nastrouhat sýr nebo salám. Přidáním česneku získáte dobrý základ na jednohubky…
Pokud Vám zbudou brambory od oběda, dají se použít i tyto. Mrkev nemusí být vařená v nálevu …