vepřové mlété maso
hovězí mleté maso
vejce
strouhanka
česnek, petrželka
pivo
sůl, pepř
koření do mletých mas
směs pepřového koření
sádlo
Chalupářské mleté maso s pivní omáčkou na ohni – recept
Do mísy dáme mletá masa v poměru 1:1. V tomto případě dáme 400 g vepřového a 400 g hovězího masa. Osolíme, opepříme, přidáme koření do mletých mas a 2 celá syrová vejce.
Přidáme nadrobno usekaný česnek a asi 50g kukuřičné strouhanky – může být i normální, ale je to fakt rozdíl… A vidličkou vše promícháme – ne v nějakém mixeru či hnětači, ale ručně. Jde o to, aby směs – těsto – byly dokonale promíchané, ale aby zůstal hrubý charakter mletého masa.
Promíchanou směs dáme na několik hodin odležet do chladu. A přesuneme se na chalupu. V ohništi uděláme dost žhavého a pak už jen přikládáme po jednom malém polínku – oheň musí být stálý, ale mírný…
Na oheň dáme prohřát velký nerezový plech nebo pánev. Vysvětlíme psovi, pokud má jako ten můj tendence olizovat ten žhavý plech, že musí počkat, až bude maso hotové, že se na něj jistě dostane…
Tak a teď omáčku. Na zahřátý plech dáme 2-3 lžíce sádla, 2 velké lžíce plnotučné hořčice a vše promícháme.
Přilijeme světlé pivo, asi tak 3 dcl. Počkáme až začne vařit a nasypeme pepřové koření – směs nahrubo umletých barevných pepřů.
Zatímco se nám prohřívá omáčka, uděláme si z masa placičky nebo válečky. Nejprve uhněteme kuličku, kterou několikrát promáčkneme a tím se těsto dokonale promíchá. Pak vytvarujeme placky…
… nebo válečky.
Do bublající omáčky vložíme placičky a válečky.
Máme-li čerstvou petrželku, hrstičku přidáme do omáčky. Přihodíme polínko a čekáme…
… občas trochu popostrčíme, aby se nám to nechytlo. Ale díky omáčce a mírnému ohni se to vůbec nepřipaluje.
Asi po 20 minutách (až nám začne světlat i horní část masa) placičky a válečky obrátíme.
Pokud je to potřeba, dolijeme pivo (bude více omáčky).
Ani ne po dalších 15 minutách máme hotovo.
Podáváme s pečivem a můžeme se vyřádit i na zeleninové obloze. Já měl chuť jen na maso a velký hlad, tak jsem se s přílohami nepáral a také servírování bylo spartánské. Ale moc jsme si pochutnali…
… a jako třešínka na dortu (žlučníkáři – nejen z Ostravy – POZOR!!!) jsme vymázli chlebem fantastickou omáčku.