1 kg vepřového bůčku (libovějšího)
100 g uzeného bůčku (nemusí být)
5 – 6 větších cibulí
3 – 4 stroužky česneku
drcený kmín
sůl
2 dl vody
Chalupářská pomazánka – recept
Vepřový a uzený bůček nakrájíme na větší kousky (asi jako na guláš), taktéž cibuli a česnek, dáme do kastrolu, osolíme, přidáme drcený kmín a zalijeme vodou. Dusíme ve vlastní šťávě, bez přidání tuku, až je maso úplně měkké.
A teď to nejdůležitější. Kastrol odstavíme a šťouchadlem na brambory měkké masíčko pěkně rozšťoucháme – jako když děláme bramborovou kaši.
Chalupářská pomazánka je hotová, mažeme ji na čerstvý chleba nebo pečivo a podle chuti zdobíme pažitkou, cibulkou, kečupem , apod.