250 g celeru
100 g šunky
100 ml sladké smetany
3 vejce
1 lžíce jemně nasekané celerové nebo petrželové natě
sůl, pepř, koření podle vlastní chuti
strouhanka podle potřeby
tuk na smažení
Celerové placičky – recept
Hrubě nastrouhaný celer zalijeme vodou, osolíme, povaříme doměkka, scedíme, dáme do misky.
Vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, koření, jemně nakrájenou šunku a nať. Zahustíme strouhankou do kašovité konzistence, podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Lžící děláme na pánvi hromádky, lehce je stlačíme na placičky a zvolna po obou stranách usmažíme.
Celerové placičky podáváme buď samotné se salátem nebo s vařenými brambory a tatarskou omáčkou nebo s bramborovou kaší.