1 malý celer
2 cibule
3 brambory
20 g másla
125 ml smetany
1 l vody
1 žloutek
masox
sůl
pažitka
houska na osmažení
Celerová polévka se smetanou a bramborem – recept
Oloupané brambory pokrájíme na kousky, zalijeme vařící vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme nebo rozšťoucháme.
Cibuli pokrájenou nadrobno a na tenké nudličky pokrájený celer nasypeme do polévky, přidáme masox a krátce povaříme. Polévku sejmeme z plotny, vmícháme do ní smetanu s rozkvedlaným žloutkem, přisolíme, přihřejeme – ale nevaříme!
Polévku zjemníme máslem, posypeme na talíři nasekanou pažitkou a podáváme s kostičkami z housky, opraženými nasucho.
Celerová polévka se smetanou a bramborem je lahodná a poměrně rychle připravená.