1,5 kg cukety
1,5 kg okurek
300 g paprik (různé barvy)
250 g cibule
Nálev:
3 litry vody
0,5 l octa
500 g cukru
1 sáček přípravku Nako
Čalamáda s cuketou – recept
Zeleninu nakrájíme buď na nudličky nebo na kostky či kolečka – jak se komu líbí. Aby čalamáda vypadala dobře i pro oko, zvolíme papriky různých barev. Nakrájenou zeleninu promícháme ve velké míse.
Připravíme si nálev, dobře jej promícháme a uvedeme do varu a krátce povaříme. Ještě horkým (nikoli však vařícím) nálevem zalijeme nakrájenou zeleninu v míse a necháme do druhého dne odstát, aby zelenina pořádně nasákla.
Pak čalamádu plníme do čistých sklenic a sterilujeme zhruba 20 minut při teplotě 85° C. Po ukončení sterilace obratíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout.
TIP
Chceme-li, aby čalamáda s cuketou byla ostřejší chuti, přidáme pálivou papriku nebo feferonku.