Bylinky v naší kuchyni

Dokonalost každého pokrmu spočívá nejen v jeho přípravě, ale též v harmonickém souladu použitých koření a účinném množství bylinek, které ovlivní jeho výslednou chuť.

Stručná charakteristika bylinek a jejich použití:

Bazalka

Chutná sladce kořenitě a příjemně peprně. Je klasickým kořením italské kuchyně. Dobře se hodí k salátům, zeleninovým pokrmům a těstovinám.

Estragon

Jemně letně aromatický, chuti kořenitě natrpklé. Zvlášť vhodný pro přípravu francouzské kuchyně, bylinkových másel, nádivek do drůbeže, do omáček, polévek, salátů a marinád.

Koprové výhonky

Intenzivního aroma, chutí vzdáleně připomínající kmín. Použití do pomazánek, polévek, omáček, při přípravě rybích filetů.

Libeček

Velmi aromatický, lehce masové příchuti s nádechem celeru. Libečkem kořeníme hovězí vývary, bramborové a zeleninové polévky, saláty, omáčky, nádivky.

Majoránka

Intenzivní aromatické chuti. Koření se jí polévky, dušená masa, karbanátky, drůbež, paštiky, uzeniny, jaternice, bramboráky.

Meduňka

Čerstvou ochucujeme ovocné letní nápoje, mléčné koktejly, zeleninové saláty, tvarohové a sýrové krémy, jogurt i omelety. Používáme ji jako koření k nakládání okurek, rajčat, k masu i rybám.

Polévkové bylinky

Směs bylinek pikantní aromatické vůně i chuti. Vhodné do všech druhů polévek, ale i při přípravě zvěřiny a pečení.

Provensálské byliny

Pikantní aromatická směs trpce kořenné chuti. Zvlášť vhodná do salátů, omáček, nádivek, k rybám, na grilovaná kuřata.

Salátové byliny

Trpce kořenné vůně i chuti, pikantní aromatická směs. Zvlášť vhodná do všech druhů salátů, omáček, ale též pro přípravu zvěřiny.

Oregano

Neobejde se bez něj žádná pizza nebo těstoviny. Čerstvé oregano používáme do salátů, zvláště v kombinaci s rajčaty a paprikami. Používáme ho rovněž ke zvýraznění chuti všech druhů masa.

Pažitka

Vůní podobná pórku, chuti jemné vzdáleně připomínající cibuli a česnek. Použití do všech druhů polévek, salátů, pomazánek, a všude tam, kde dáváme cibuli.

Rozmarýn

Lehce kafrové až pryskyřičné vůně i chuti. Zvlášť vhodný do houbových polévek, salátů, při přípravě baklažánu, játrové paštiky, pro přípravu zvěřiny a jehněčího masa. Pikantní aroma dodává nejen hovězímu, telecímu a vepřovému masu, ale též králíkovi, huse, kachně i kuřeti.

Šalvěj

Velmi intenzivní aroma, kořenité natrpklé chuti. Použití na skopové a jehněčí pečeně, k telecímu masu a rybám do nádivek a na všechny grilované druhy masa.

Saturejka

Velmi aromatická, peprné chuti. Vhodná do všech luštěninových jídel, klobás, k přípravě zvěřiny a uzených mas, smetanových omáček, salátů.

Tymián

Velmi aromatické vůně, chutí nahořklé štiplavé podobné pepři. Použití při přípravě zvěřiny, do sekaných mas, salátů, fazolových a hrachových pokrmů, do omáček, k přípravě ryb, na italskou pizzu.