1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví
700 g cukru
balíček práškové směsi k přípravě džemů a marmelád (např. Želírfix)
3 g kyseliny citrónové.
Broskvový džem – recept
Dobře omyté broskve ponoříme v cedníku do vařící vody, ochladíme a oloupeme. Pak je rozkrájíme na půlky, vyjmeme pecky, nakrájíme na kousky a vložíme do slabého roztoku kyseliny citronové, aby nezhnědly. Více než polovinu broskví vložíme do mělkého, širokého kastrolu, podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme 3 minuty. Pak přidáme směs Želírfix smíchanou s částí cukru a vaříme. Po 5 až 10 minutách přisypeme zbylý cukr a zbytek broskví tak, aby nedošlo k přerušení varu. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citrónovou rozmíchanou na lžičce vody a prudce vaříme, až broskvový džem začne rosolovatět.
Džemem pak naplníme připravené, čisté sklenice, uzavřeme víčky a sklenice obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.