Brokolicové karbanátky se sýrem a uzeným masem

1 brokolice

80 g strouhaný tvrdý sýr

150 g uzeného masa

1 celé vejce

2 větší stroužky česneku

sůl, špetka vegety

adžika (nebo jiné podobné koření)

asi 2 lžíce hladké mouky (nebo strouhanky)

trošku oleje na potřební grilovací plotny

Brokolicové karbanátky se sýrem a uzeným masem – recept

Brokolici omyjeme a krátce povaříme v osolené vodě. Pak ji vyjmeme, necháme okapat, nasekáme na menší kousky a spolu s uzeným masem pomeleme na masovém mlýnku. K semleté brokolici a uzenému masu přidáme prolisovaný česnek, vejce, postrouhaný sýr a koření. Promícháme a směs zahustíme troškou hladké mouky (podle potřeby) asi 2 lžíce. Namísto mouky můžeme použít jemnou strouhanku.
Z připravené směsi lžící „namočenou“ v hladké mouce odebíráme jednotlivé karbenátky, ty rukou trochu dotvarujeme a klademe na prkénko.
Na sporák si položíme grilovací plotnu, lehce přetřeme olejem (ale nemusíme) a najednou během několika málo minut po obou stranách usmažíme všechny brokolicové karbanátky se sýrem a uzeným masem.

Na sporák si položíme grilovací plotnu, lehce přetřeme olejem (ale nemusíme) a najednou během několika málo minut po obou stranách usmažíme všechny brokolicové karbanátky se sýrem a uzeným masem.
Použití grilovací plotny vám ušetří čas, energii, a v neposlední řadě i zdraví, protože tady tuk prakticky nepoužíváte.

Brokolicové karbanátky se sýrem a uzeným masem můžeme podávat s vařenými brambory, tatarskou omáčkou či kečupem, ale chutnají i za studena.

TIP

Do vody, ve které jsme povařili brokolici, přidejte kousek mrkve pokrájené na kostičky, na kostičky též nakrájené pevné části brokolice, trošku vegety, trošku nasekané celerové a petrželkové nati. Nechte krátce povařit , pak přidejte kapání z 1 vajíčka, špetky soli a trošky hladké mouky, provařte a získáte chutnou, rychlou a levnou polévku pro celou rodinu.