Pikantní specialita – klasika, snadná, lehká – z jednoho pekáče.
500 g brambor
1/2 brokolice
1/2 květáku
3 cibule
50 g vlašských ořechů
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
sůl, pepř
Na bešamel:
2,5 dl mléka
150 g ovčího sýra (ev. jiného)
50 g másla
50 g hladké mouky
2 žloutky
sůl, muškátový květ
Bramborový nákyp s brokolicí, květákem a cibulí – recept
Oloupané brambory povaříme v osolené vodě asi 10 minut, scedíme je, necháme částečně vychladnout a nakrájíme na plátky.
Brokolicí a květák povaříme asi 2 minuty v osolené vodě, scedíme, zprudka zchladíme ledovou vodou, necháme okapat a osušíme papírovou utěrkou.
Oloupané, nahrubo nakrájené cibule orestujeme na oleji s kouskem másla a nasekanými ořechy, osolíme a opepříme.
Máslo na bešamel rozehřejeme, přidáme hladkou mouku, vymícháme a zalijeme mlékem a za občasného míchání provaříme asi 10 minut. Bešamel dochutíme solí, muškátovým květem a minutu převaříme.
Hotový bešamel za občasného promíchání vychladíme ve studené lázni a pak do něj vmícháme prošlehané žloutky a nastrouhaný sýr.
Zapékací formu vytřeme olivovým olejem, na dno naskládáme plátky brambor, na ně dáme orestovanou cibulí a navrch rozložíme brokolici a květák. Vše zalijeme připraveným bešamelem a uhladíme stěrkou.
Bramborový nákyp s brokolicí, květákem a cibulí pečeme v troubě vyhřáté na 180° C asi hodinu dozlatova.