Bramborové rohlíčky

300 g vařených brambor
300 g polohrubé mouky
1,5 dl vlažného mléka
2 vejce
50 g másla
40 g moučkového cukru
20 g droždí
špetka soli
mouka na vál, mák celý na posypání

Nádivka:
110 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce meruňkové zavařeniny
1 lžička rumu

Bramborové rohlíčky – recept

Z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek. Brambory nastrouháme, smícháme se zbylou moukou, solí, cukrem a přilijeme vlažné máslo, 1 vejce a vzešlý kvásek. Pomocí zbylého mléka zaděláme tužší těsto, které necháme 1 hodinu kynout.
Zavřeninu promícháme s rumem a ořechy. Vykynuté těsto znovu prohněteme a rozválíme na tenčí plát, který rozkrájíme na čtverce. K jednomu rohu dáme vždy trochu nádivky. Přes tento roh těsto zarolujeme, vytvarujeme a na plechu vyloženém pečicím papírem necháme ještě asi 10 minut kynout. Bramborové rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem a pečeme v troubě vyhřáté na 190°C dozlatova 20 minut.

TIP

Bramborové rohlíčky jsou báječná snídaně.