1 kg brambor
3 vejce
200g hladké mouky
100 g slaniny
1 cibule, česnek
pepř, sůl, majoránka
sádlo nebo olej
Bramborové placky – bramboráky – se slaninou – recept
1 kg syrových brambor oloupeme a omyjeme – zbyde nám tak okolo 800 g brambor. Ty nastrouháme do mísy. Použijeme hrubší struhadlo, abychom
dostali pevné „nudličky“ – tedy ne kaši! Případné nedostrouhané konce brambor nevyhazujeme, použijeme je za chvíli…
Do nastrouhaných brambor přidáme 3 syrová vejce, nadrobno nakrájenou střední cibuli. 100 g slaniny nakrájíme na malé kostičky a přidáme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme polévkovou lžíci majoránky. Nakonec prolisujeme česnek – asi tak 6 stroužků. Pokud lisujeme česnek klasickými lisovacími kleštičkami, tak nám vždy trochu (poslední stroužek) česneku uvázne v lisovací mřížce – tady nastupují zbytky – konečky – nedostrouhaných brambor. Ty dejte do lisu a projeďte 2-3x – a máte všechen česnek v míse :-)
Nyní vše důkladně promícháme a začínáme pomalu přimíchávat 200 g hladké mouky. Tato fáze trvá asi nejdéle – promíchejme to opravdu důkladně, aby každá nudlička byla obalena vajíčkem a moukou.
Na menší pánvičce – dělejme raději méně bramboráků najednou – rozpustíme 2 vrchovaté lžíce sádlla. Bramboráky musí v sádle (oleji) plavat. Nebojme se, že budou hodně mastné – tyto bramboráky jsou strouhané nahrubo a nepouští žádnou vodu – tudíž si žádný olej či sádlo moc nenatahují. Navíc je můžeme po dosmažení vždy nechat okapat na ubrousku – ten vycucne přebytečný tuk. Tak ke smažení – nabereme pořádnou lžíci těsta a dáme jej na rozpálenou pánev – lžící vytvarujeme požadovaný tvar – nebojme se, když se těsto rozplácne do tvaru, který nechceme. Než začne tuhnout, trvá to asi 10 sekund, takže máme dost času na vytvarování přímo na pánvi.
Bramboráky smažíme asi tak 2 minuty po každé straně. Jakmile začnou okraje tmavnout – překlopíme bramboráky na druhou stranu. Po první várce zjistíme správný čas. Někdo má rád bramboráky světlejší – tady smažíme kratší dobu, někdo tmavší, křupavější – necháme ke 3 minutám na každé straně. Doporučuji smažit na středně prudlém ohni.
Existují různé formy nebo pánve na bramboráky, které můžeme také použít. Ale „ručně“ udělaná mísa bramboráků má taky něco do sebe, že …
TIP
Bramboráky jsou fantastická příloha ke gulášům.
Do bramboráků můžeme přidat nastrouhané různé sýry.
Slaninu můžeme nahradit jinou, kvalitní uzeninou.