Brambory (množství podle počtu stravníků)
sůl
hladká mouka na obalení
Bramborové koule – příloha k masu – recept
Polovinu ze zvoleného množství brambor (lépe víc než polovinu) uvaříme ve slupce a vychladlé je oloupeme a nastrouháme. Zbývající brambory (syrové) oloupeme a nastrouháme najemno, vymačkáme z nich co nejvíce vody, přidáme k vařeným nastrouhaným bramborám, osolíme a dobře promícháme.
Ze vzniklého těsta rukama tvarujeme koule asi o průměru 4 cm, které obalujeme v hladké mouce a vkládáme do vařící osolené vody.
Bramborové koule – přílohu k masu vaříme asi 10 minut, poté cedníkem vybíráme, necháme okapat a podáváme.
Na talíři je ještě přelijeme výpekem z masa.
Nejlépe se hodí k pečenému masu, důkladně přelité výpekem.