60 g másla nebo Hery
60 g cukru
2 vejce
300 g polohrubé mouky
špetka soli
1 kypřicí prášek do pečiva Dr.Oetker
2 dl mléka
400 – 500 g borůvek
asi 100 g perníku na strouhání
tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem – recept
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, sůl, mléko a nakonec zlehka zapracujeme do těsta sníh ze 2 bílků.
Na vymaštěný a vysypaný plech (cca 30 x 40 cm) rozetřeme těsto, které hustě posypeme proplachnutými a dobře okapanými borůvkami. Na borůvky nastrouháme perník a kdo chce, může borůvky posypat ještě cukrem. Borůvkový koláč se strouhaným perníkem pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 – 35 minut.
TIP
Na borůvkový koláč můžeme použít namísto perníku též drobenku.