Borůvkový koláč se strouhaným perníkem

60 g másla nebo Hery

60 g cukru

2 vejce

300 g polohrubé mouky
špetka soli

1 kypřicí prášek do pečiva Dr.Oetker
2 dl mléka

400 – 500 g borůvek
asi 100 g perníku na strouhání
tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem – recept

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem, sůl, mléko a nakonec zlehka zapracujeme do těsta sníh ze 2 bílků.
Na vymaštěný a vysypaný plech (cca 30 x 40 cm) rozetřeme těsto, které hustě posypeme proplachnutými a dobře okapanými borůvkami. Na borůvky nastrouháme perník a kdo chce, může borůvky posypat ještě cukrem. Borůvkový koláč se strouhaným perníkem pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 – 35 minut.

TIP

Na borůvkový koláč můžeme použít namísto perníku též drobenku.