Boršč se zeleným hráškem

400 g předního hovězího masa
sůl
5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
100 g mrkve
100 g celeru
200 g červené řepy
100 g bílého hlávk. zelí
200 g brambor
50 g másla
50 g hladké mouky
2 lžíce rajského protlaku
100 g zeleného hrášku
mletý pepř, dle potřeby ocet a cukr

Hovězí maso očistíme, vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Přidáme celý černý pepř, nové koření a bobkové listy. Maso na boršč vaříme, dokud není zcela měkké.
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme nadrobno. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Očištěné zelí nastrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a nakrájíme na kostičky, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu. Do vývaru dáme všechnu zeleninu a vaříme doměkka. Z másla a mouky připravíme jíšku.
Do polévky vmícháme rajský protlak a zahustíme ji jíškou. Boršč zvolna vaříme 15′, těsně před koncem vaření do něj vsypeme hrášek a vložíme pokrájené maso. Dochutíme ho solí, pepřem, octem a cukrem.

TIP

Boršč můžeme vylepšit kouskem uzeného masa nebo dobře vyuzenou klobásou.