5 bílků
150 g cukru krupice
100 g hladké mouky
30 g rozinek
120 g směsi kandovaného ovoce
50 g čokolády na vaření
50 g vlašských ořechů
40 g másla
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
50 g mléčné čokoládové polevy
Bílkový chlebíček – recept
Rozinky opláchněte a nechte okapat. Asi dvě třetiny kandovaného ovoce nakrájejte nahrubo. Čokoládu a ořechy nasekejte na malé kousky. Máslo rozpusťte a nechte mírně zchladnout.
Z bílků vyšlehejte za postupného přidávání cukru pevný sníh, pak lehce do něj vmíchejte rozinky, kandované ovoce, čokoládu a ořechy. Na směs prosijte mouku, nakonec přilijte rozpuštěné vlažné máslo a všechny suroviny dobře promíchejte.
Formu na chlebíček (srnčí hřbet) vymažte tukem a vysypejte moukou. Naplňte ji připraveným těstem a povrch uhlaďte.
Bílkový chlebíček pečte v předehřáté troubě při 180° C asi 35 minut. Po upečení nechte krátce zchladnout ve formě, pak chlebíček vyklopte a nechte vychladnout zcela.
Čokoládovou polevu rozehřejte ve vodní lázni, zbylé kandované ovoce pokrájejte na proužky.
Upečený bílkový chlebíček polijte polevou, ozdobte nudličkami kandovaného ovoce a nechte dobře ztuhnout v chladničce.