5 bílků
6 dkg změklého másla
15 dkg hladké mouky
trochu citronové kůry
10 dkg strouhaných mandlí
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Náplň:
5-6 dkg másla
2 lžíce meruňkové zavařeniny (džemu)
Bílkový chlebíček – recept
Vyšleháme tuhý sníh z bílků, přidáme pomalu změklé máslo, mouku a trochu citronové kůry. Pak přimícháme strouhané mandle. Dlouhou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a těsto na bílkový chlebíček do ní vlejeme.Pečeme při mírném ohni do světle žluta asi půl hodiny.
Špejlí se přesvědčíme, zda bílkový chlebíček je už propečený.
Vychladlý bílkový chlebíček rozřežeme na plátky. Umícháme náplň – máslo s pikantnější zavařeninou a s ní spojíme vždy 2 plátky.
TIP
Bilkový chlebíček je výborný, můžeme jej podávat také „suchý“. Na jeho pečení můžeme spotřebovat bílky, které nám zůstaly po pečení vánočního cukroví.