Pro ty, kteří se ve svém kuchařském umění rádi stále učí, přinášíme opět několik babských rad.
Babské rady XI.
Mleté maso bude šťavnatější a lépe se spojí, když do něj vmícháme syrovou nastrouhanou bramboru, cuketu nebo vařenou mrkev.
Dušené zelí zjemníme. Když dusíme kyselé zelí, klasicky ochucené cukrem a špetkou solí, už ho nezahušťujeme jíškou, ale přidáme do něj na kostičky nakrájené oloupané jablko. To se zlehka rozvaří a zelí je pak velmi lahodné chuti.
Paprikové lusky před plněním mletým masem potřete olivovým olejem, zachovají si pak barvu a hlavně slupky nepopraskají.
„Nafouknutí“ buchty nebo koláče zabráníme, když do těsta před pečením dáme několik makaronů (s dírkou), přes které unikne vzduch a povrch buchty pak zůstane krásně rovný.
Slavnostnějším dojmem bude na stole působit i jednoduchý koláč, když polovinu drobenky obarvíte kakaem na hnědo.
Přidáte-li do drobenky 1 – 2 lžíce strouhaného kokosu, bude mít zajímavou chuť a moučník pak kokosové aroma.
Místo mouky nebo strouhanky zkuste vysypat plech nebo formu mletými ořechy. Všem bude víc chutnat!
Vánočku pleteme vždy od poloviny, prameny těsta se nám pak nevytáhnou.
Vykynutou vánočku vždy vkládáme do dobře vyhřáté trouby, ale propékáme ji pozvolna. Protože se vánočka dlouho peče, překrýváme asi v půlce pečení její vršek, aby se nepřipálila.
Pudink se nepřipálí, když dno hrnce před vařením vymažete máslem.
Pálivou chuť křenu zmírníte, když ho na půl hodiny před strouháním naložíte do kyselého mléka.
Pokrm z hub bude stravitelnější, když houby před vařením pokapete citrónovou šťávou.
Luštěniny solte až po uvaření, jinak je budete vařit dlouho nebo nezměknou vůbec.
Aby se rýže nelepila, proplachujte ji před vařením tak dlouho, dokud nebude voda čirá. Během vaření rýži pokud možno nemíchejte, když tak jen lehounce a zřídka.
Připálí-li se vám rýže, položte na ni krajíc chleba a pachuť spáleniny bude za chvíli pryč.
Chcete-li mí pikantnější bramborovou kaši, zkuste do ní přimíchat lžičku plnotučné hořčice.
ňízky mohou mít skvělou chuť, když do strouhanky přimícháte např. bylinky nebo nastrouhaný sýr či kari koření.
Chuť starých brambor vylepšíme, když k nim v průběhu vaření přídáme natě aromatických zelenin (např. celeru). Nové brambory zase chuťově zvýrazní snítka petržele.
Vaříme-li zdravé, oloupané brambory, nevyléváme vývar (obsahuje část vitamínů a nerostných látek), ale použijeme jej místo vody k přípravě omáček, polévek a pod.