Babské rady II – nepodařené jídlo

Přinášíme Vám několik dalších babských rad, tentokrát na téma záchrana nepovedeného jídla. Najdete zde rady jak zachránit pokrm například při přesolení, připálení, nedopečení …

Husa, kachna aj. nechce zhnědnout:
Husu, kachnu aj. po upečení potřete směsí ze stejných dílů sojové omáčky a medu. Přestože je už měkká, vložte ji zpátky do trouby nebo pod gril a krátce zapečte při vysoké teplotě.

Přesolené jídlo:
Pokažený čirý vývar snadno zachráníte syrovým bílkem, který rozkvedláte v polévce a zase vylovíte. Hustou polévku zneutralizujete s trochou mléka nebo smetany. Také do ní můžete přidat na plátky nakrájený brambor, který přebytečnou sůl nasaje. Před podáváním brambor vyndejte.

Omáčky je málo:
Pokud se ze šťávy odpařilo příliš mnoho tekutiny, dolijte ji stejným množstvím vody. Barvu omáčce dodá silně zkaramelizovaný cukr. Nakonec omáčku zahustěte moukou a dochuťte pomocí rajčatového protlaku.

ňídká polévka:
Sváteční polévku můžete zahustit rozkvedlaným žloutkem, krupicí nebo třeba bramborovou kaší v prášku.

Jídlo se vám připálilo:
Přesto je ještě můžete podávat. Nejdříve vše, co je poživatelné, přelijte do jiného hrnce. Přidejte k tomu čistou korkovou zátku nebo krajíc chleba a povařte. Obojí na sebe naváže příchuť spáleniny. Před servírováním nezapomeňte zátku vyndat!

Nedopečená pečeně:
Maso nakrájejte na užší plátky a ještě chvilku je povařte v omáčce nebo poduste v másle. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.

Rozbředlá zelenina:
Zeleninu nejprve rozmixujte, smíchejte se strouhaným parmezánem a poté zapečte v troubě.


Příliš mastná polévka:
Polévku dejte vychladnout, pak do lednice. Po pár hodinách se na hladině vytvoří tuková vrstva a tu sebereme lžící.