200 g vařeného uzeného masa
100 g trhaných krupek
1 kg syrových brambor
1,5 dl mléka
100 g polohrubé mouky
1 vejce
4 stroužky česneku
majoránka, sůl, mletý černý pepř
sádlo na vymazání
Krupky dáme do síta a několikrát je řádně propláchneme, až je odtékající voda čirá. Poté je dáme do kastrolku, zalijeme vodou, mírně osolíme a uvaříme doměkka (občas promícháme).
Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, po chvíli slijeme vodu a přidáme teplé mléko. Vše promícháme s uvařenými krupkami, vejcem, česnekem utřeným se solí, majoránkou a pepřem. Hmotu dáme do sádlem vymazané formy a vršek posypeme nakrájeným uzeným masem, které mírně vtlačíme do těsta.
Baba se peče v troubě vyhřáté na 190°C asi 50 minut dozlatova.
Baba je jednou z lidových pochoutek, která je velmi chutná jak teplá, tak za studena, můžeme si k ní dopřát v létě např. hlávkový salát, v zimě kyselý okurek – kdo co má rád.