Anýz – Pimpinella anisum


Anýz - Pimpinella anisum
Anýz – latinsky Pimpinella anisum pochází z Egypta a Sýrie. Dnes se ale pěstuje v mnoha částech světa – na Balkáně, Středomoří, v Rusku a střední Asii, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, Slovensku, též u nás na jižní Moravě. Anýz je rostlina vyžadující teplo a sluníčko. Anýz je jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření, vyznačující se příjemnou sladkou vůní…

Anýz se v kuchyni používá jako celý nebo drcený do pečiva a sušenek, do některých druhů chleba, velmi lahodný je v hruškovém a jablečném kompotu, dále se používá k nakládání červené řepy, do červeného zelí, okurek, je možno jej přidat i k dušeným žampiónům. Koření se jim zejména masité pokrmy čínské a indické kuchyně, odstraňuje specifický pach při smažení ryb.


Anýz je nejen oblíbené koření, ale i lék, který působí proti nadýmání, zácpě, podporuje trávení, tvorbu žluči, usnadňuje vykašlávání, dezinfikuje dýchací a trávicí soustavu , aj.




Anýz - Pimpinella anisum

Anýz - Pimpinella anisum