Tmavá hrnková buchta

3 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky (i méně) ml. cukru
3/4 hrnku oleje
2 hrnky kefíru nebo bílého jogurtu ev. kyšky
4 lžíce kakaa
2 lžičky jedlé sody

Všechny ingredience dobře rozmícháme, nejlépe ručním el. šlehačem. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Pečeme ve středně předehřáté troubě (170-180°C) asi 15-20 minut. Je-li buchta hotova zjistíme, když do ní párátkem píchneme a pokud se těsto nelepí na párátko, je upečeno.

TIP

Buchta se zdá být obyčejná, ale je velmi chutná, je bez vajec, je dlouho vláčná a nenáročná na suroviny i přípravu.
Chceme-li si ji přesto vylepšit, můžeme do těsta přidat nasekané ořechy, rozinky aj. Buchtu po vychládnutí můžeme také natřít dobrou marmeládou, nebo jen polít čokoládou, nebo čtverce ozdobit šlehačkou apod.