Třená bábovka s kakaem

3 žloutky
1/2 Hery (másla)
200 g mletý cukr + 1/2 vanilk. cukr
250 g mouka (napůl hladká a polohrubá)
1/2 prášku do pečiva
1/8 l mléka
1 lžíce kakaa
sníh ze 3 bílků

Třená bábovka by neměla chybět na nedělním stole. Ke kávě nebo čaji je třená bábovka výbornou svačinkou.

Máslem, Herou ev. pod. tukem vymazat formu a vysypat polohr. moukou nebo prosátou strouhankou.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Pak do vyšší mísy dáme žloutky, tuk, vanilk. cukr a cukr mletý. Šlehačem utřeme do pěny. Po menších dávkách k ní přidáváme prosátou mouku, do které jsme vmíchali kypřící prášek do pečiva, pak přidáme mléko a nakonec zlehka do těsta zapracováváme sníh z bílků.
Do většího hrnku si odebereme trochu těsta (2-3 lžíce), přidáme k němu lžíci kakaa a lehce promícháme(je-li potřeba, zředíme trošičkou mléka).
Do bábovkové formy dáme část světlého těsta z mísy, do středu tohoto těsta pak přidáme těsto tmavé, na ně pak položíme zbytek těsta světlého. Proložením obou těst docílíme „mramorování“ bábovky.
Třená bábovka se peče ve vyhřáté troubě na cca 180° C, po 15 minutách stáhneme na 160°C a dopečeme dalších 10 – 15 minut. Zkoušku provedeme opatrným vpichem špejle nebo dřev. párátka do třené bábovky, pokud „nelepí“, je třená bábovka upečená.

TIP

Třená bábovka je výborná, můžeme-li ji ještě vylepšit přidáním rozinek namočených v rumu. Zdvojnásobíme-li množství surovin, můžeme k třené bábovce upéct zároveň i srnčí hřbet. Dělávám to tak, když se nás sejde víc.