750 g syrových nastrouhaných brambor
250 – 300 g hrubé mouky
2 vejce
lžička drceného kmínu, špetka soli
Brambory dejte do mísy, přidejte sůl, kmín, mouku, vejce a zpracujte řidší těsto. Lžící nabírejce kousky těsta, rukou je lehce zakulaťte a vkládejte do vroucí osolené vody. Po zavaření je opatrně podeberte, aby se nepřichytly ke dnu a vařte je asi 5 až 7 minut.
TIP:
Střapáky (někde také chlupaté knedlíky) podávejte přelité osmaženou cibulkou. Výborné jsou též přelité škvařenou slaninou nebo uzeným masem, opečenou klobásou a zelím.
Chutnají též jenom nakrájené a opečené na sádle. Jinde se podávají opečené na sádle a zalité rozmíchanými, osolenými vejci s hlávkovým salátem či kys. okurkou. Dobrou chuť!