Jak vyčistit digestoř doma dostupnými prostředky?


Pro správné fungování digestoře je nezbytné její pravidelné čištění. Aby dobře odváděla kuchyňské výpary, měli byste provést její generální úklid alespoň jednou měsíčně. Jak nasává vzduch z vaření na sporáku, mastnota a nečistoty se usazují uvnitř. K čištění přitom nejsou nutné žádné drahé prostředky z drogerie. Vystačíte si s tím, co máte běžně k dispozici doma.  

Jednou týdně malý úklid, každý měsíc velký

Jak si zajistit, aby čištění digestoře bylo co nejsnazší? Jednou týdně ji otřete vlhkým hadříkem nebo vlhkými ubrousky. Když na tento krok nezapomenete, zabráníte vzniku velkých usazenin tuku a lepkavých nečistot. Každoměsíční velký úklid, při kterém byste měli zařízení odšroubovat a vydrhnout jeho vnitřek včetně pouzdra, větrací mřížky a filtru, bude díky tomu mnohem snazší. Jako největší problém se ukazuje čištění filtru z digestoře. Jak ho provést? Odšroubujte mřížku a vyjměte filtr, odstraňte největší nečistoty tenkou gumovou rukavicí a vyhoďte ji do koše. Poté tuto část namočte do teplé vody s přídavkem prostředku na mytí nádobí (poměr 2: 1). Nechte roztok působit čtvrt hodiny, aby tuk změkl. Poté měkkým kartáčem očistěte filtr od zbytkových nečistot. Opláchněte ho pod tekoucí vodou a osušte papírovým ručníkem nebo hadříkem. Zašroubujte filtr zpátky na místo teprve ve chvíli, když dokončíte drhnutí celé digestoře.

Hodí se olej

Jaké doma běžně dostupné prostředky mohou být užitečné k čištění digestoře? Možná vás to překvapí, ale na sušený tuk je výborný olej. Aplikujte olivový olej na digestoř pomocí houby. Špinavější místa budou potřebovat další drhnutí. Vyberte si houbu s mírně ostřejším povrchem, ale dávejte pozor, abyste digestoř nepoškrábali. Otřete zbytky oleje vlhkými ubrousky a dokonale dosušte papírovým ručníkem.

Použijte čistič oken

Další možností je použít čistič oken. Jeho aplikace je jednoduchá, pomůže vám rozprašovač. Stačí s jeho pomocí nastříkat čistič na špinavý povrch a nechat na něm pět minut. Během této doby začne intenzivně působit na nečistoty. Očistěte poté každý kout zařízení důkladně vlhkou houbou. Nakonec povrch otřete vlhkým hadříkem. Nezapomeňte digestoř nakonec ještě otřít do sucha čistým hadříkem. Pokud se nečistoty nechtějí úplně uvolnit, opakujte proces znovu.

Borax s octem

Poslední možností je použití směsi boraxu s octem. Borax má silný čisticí účinek. Ocet, na druhé straně, změkčí i ten nejodolnější tuk a také odstraní nepříjemný zápach. Čistící prostředek si připravíte jednoduše. V hlubší misce smíchejte půl šálku octa a dvě lžíce boraxu. Zalijte teplou vodou. Můžete přidat i několik kapek esenciálního oleje. S takto připraveným prostředkem důkladně umyjte digestoř a její vnitřek. Nevynechávejte žádné zákoutí ani skulinu, protože taková místa jsou vhodným stanovištěm pro usazování nečistot a mastnoty. Znovu povrch otřete vlhkým hadříkem, a nakonec osušte papírovou utěrkou.