Strouhaný kakaový koláč s tvarohem

strouhany kolac

Osvědčená klasika nikdy neomrzí. Tvarohové dezerty navíc patří mezi ty nejoblíbenější. Tvaroh je plný proteinů a obsahuje mléčnou bílkovinu ve stravitelnější formě, než samotné mléko. Pokud navíc sáhnete po čerstvém farmářském tvarohu, povýšíte obyčejný strouhaný koláč na dokonalý tvarohový dort. Právě proto je náš recept koncipován do velké dortové otevírací formy o průměru 26 cm.

Na korpus budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 25 g (asi 3 lžíce) kakaa holandského typu
  • 25 g (asi 1 lžíce) cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2-5 lžic smetany
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli

Na tvarohovou náplň budete potřebovat:

  • 750 g tvarohu
  • 3 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink

Postup:

Dno dortové formy (26 cm) vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, cukr, sůl, prášek do pečiva a přidejte na kostky nakrájené změklé máslo, žloutky. Rukou z těchto surovin udělejte dosti tuhé těsto. Třetinu odeberte, zabalte do potravinové folie a dejte mrazit. Do zbytku přidejte 2 lžíce smetany a promíchejte. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte další smetanu. Těsto opatrně vmačkejte na dno a boky formy a dejte na chvíli odpočinout do lednice (bude stačit 15-30 minut). Mezi tím si předehřejte troubu na 180 stupňů a nachystejte náplň.

Vyšlehejte bílky se špetkou soli. V jiné míse tvaroh vyšlehejte s cukrem, mlékem a pudinkem. Nakonec opatrně vmíchejte bílky.

Tvarohovou hmotu navršte na těsto, jemně sklepněte (aby se netvořily bubliny) a zbylé těsto z mrazáku opatrně nastrouhejte na vrch. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 55 minut, dokud se koláč nebude lepit na špejli.