Nadýchaný chléb italského tipu


Nadýchaný Celopšeničný chléb s velkými dírami je luxusní záležitostí vždy, když ho seženete čerstvý, s upečenou kůrčičkou a jemným vnitřkem. Stačí ho potřít olivovým olejem a jemně česnekem a máte lahůdku, která se hodí k salátu i grilovanému masu nebo třeba krevetám. Jak na jednoduchý chléb typu ciabatta si přiblížíme právě dnešním článkem.

Na 1 chléb budete potřebovat:

  • 3 hrnky (250 ml) hladké mouky
  • 1 lžičku sušeného droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžičku kmínu
  • nepovinné: hrst pokrájených oliv či sušených rajčat

Postup:

Ze všech surovin vypracujte těsto, které necháte ve velké misce pod utěrkou kynout 8-12 hodin. Následně na pomoučeném vále těsto prsty roztáhněte na obdélník 2-4 cm tlustý a nechte kynout dalších 15 minut. Poté těsto složte na třetiny a nechte kynout pod utěrkou dalších 30 minut. Následně opět přeložte na třetiny a nechte kynout (již nepřikryté) dalších 30 minut.

Mezi tím předehřejte troubu na 230 stupňů. Tam nechte prohřívat také pekáček nebo hrnec s víkem. Těsto vložte do horkého hrnce, přiklopte a pečte 30 minut. Následně poklici sejměte a dopečte dalších 15 minut. Chleba je naprosto úžasný!