Recept na dokonalé svatomartinské rohlíčky z křehkého těsta


Martin Tourský, který dostal své jméno po bohu války, se narodil roku 316 n. l. v římské provincii na území dnešního Maďarska. K datu 11.11. se váže několik legend, ovšem my se na celou věc posíváme z toho kulinářského hlediska. Dnes byste si podle pradávné legendy měli dopřát husu. Proč? Starší z legend praví, že když měl být Marti vysvěcen na biskupa, schoval se ve chlívku s husami. Ty ale kejhaly tak hlasitě, že ho prozradily a všechny byly za trest upečeny. Druhá, mladší legenda vypráví, že husy při Martinově bohoslužbě kejhaly tak hlasitě, že ho rušily a opět došlo na pekáč a troubu. Proč se pijí mladá vína je poněkud nejasné, zejména, když je Sv.Martin patron všech abstinentů. My se v dnešním článku ale zaměříme na klasické svatomartinské rohlíčky, které by na dnešní sváteční tabuli také neměly chybět.

Historie křehkého pečiva v podobě rohlíčků

Na svatého Martina bylo běžné chodívat na koledu a rovněž se konalo posvícení. Rohlíčky, které se plnily mákem, ořechy nebo povidly, měly připomínat podkovy koně svatého Martina. Jednalo se o klasický dárek pro koledníky a děvčata tímto pečivem také obdarovávala své milé. Tím také dokázala, že se v kuchyni umí otáčet.

Recept na nejlepší svatomartinské rohlíčky

Rohlíčků budete mít buď 30 nebo 40 kousků podle toho, zda plát rozdělíte třemi nebo čtyřmi řezy.

Na těsto budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 25 g cukru moučka
  • špetku soli
  • špetku prášku do pečiva
  • 125 g másla o pokojové teplotě
  • 2 žloutky
  • 80 ml smetany (min 30% obsahu tuku)

Na ořechovou náplň budete potřebovat:

  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 bílek z vejce velikosti L

Dále budete potřebovat:

  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Všechny suroviny propracujte v hladké, vláčné těsto. Zabalte ho do potravinářské folie a nechte chvíli odpočinout v lednici. Těsto je plné tuku a krásně se s ním pracuje. Určitě není potřeba na vále podsypávat hladkou moukou, případně jen opravdu maličko. Odpočaté těsto rozdělte na 5 stejných dílů, ze kterých vytvarujete kouli. Tu rozválíte na cca 3mm tlusté, pokud možno co nepravidelnější kolo, které rozřízneme ostrým nožem nebo rádýlkem třemi řezy – a to pokud chceme rohlíčky větší, nebo čtyřmi řezy, pokud je chcete mít jako jednohubky.

Rohlíčky plníme různou náplní, původně jsou ale ořechové

Ořechová náplň je také velmi jednoduchá na přípravu, kdy ze všech surovin vymícháme tužší hmotu, ze které tvoříme válečky a vkládáme do širší části trojúhelníku z těsta. Recepty na další náplně najdete ZDE. Naplněné rohlíčky naskládáme na pečícím papírem vyložený plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Před podáváním hojně pocukrujeme prosátým moučkovým cukrem.