Fazole na smetaně

300 g fazolí (barevné nebo bílé)
1 cibule
2 lžíce sádla
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
sůl, mletý pepř
majoránka
3 stroužky česneku
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 lžíce octa
250 ml sladké smetany

Fazole na smetaně – recept

Proplachnuté fazole namočíme přes noc do studené vody a další den dáme vodu novou, přidáme nové koření a bobkový list a uvaříme doměkka.
Na sádle (1,5 lžíce) usmažíme hladkou mouku na jíšku, na zbylém sádle orestujeme pokrájenou cibuli.
Z uvařených fazolí slijeme vodu tak, aby byla jen kousek nad hladinou fazolí, vyjmeme koření, osolíme, okořeníme, přidáme ocet, usmaženou jíšku a orestovanou cibuli. Vše promícháme, podle chuti přidáme prolisovaný česnek a ještě chviličku provaříme. Nakonec vmícháme smetanu, necháme projít varem a je-li potřeba, ještě dochutíme solí, pepřem, octem, majoránkou a máme hotovo.

Fazole na smetaně můžeme podávat s opečenou uzeninou nebo volským okem s čerstvým chlebem.