750 g brambor uvařených ve slupce
100 g krupice
100 g rozpuštěného sádla
100 g anglické slaniny – plátky
1 malá cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
150 g mraženého listového špenátu
250 g hladké mouky
1 vejce na potření
sůl, pepř
Špenátový závin z bramborového těsta – recept
Najemno nakrájenou cibuli a česnek necháme zesklovatět na rozpáleném oleji, poté vmícháme rozmražený špenát, sůl a pepř. Všechno dohromady prohřejeme a odstavíme.
Oloupané brambory nastrouháme do větší mísy na jemném struhadle, pak přidáme hladkou mouku, krupici a sůl. Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které vyválíme na tenký plát. Potřeme ho sádlem, poklademe plátky anglické slaniny a připraveným špenátem.
Plát pak zavineme a na obou koncích dobře uzavřeme, aby špenátová náplň nevytékala.
Špenátový závin z bramborového těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho rozšlehaným vejcem a v troubě při teplotě 180 ° C pečeme asi 20 minut.