S různými náplněmi budou chutnat pokaždé jinak.
žampiony
vejce
sůl
hladká mouka
strouhanka
olej nebo máslo na smažení
Náplň:
1. ochucené mleté maso
2. smažená vajíčka se salámem
3. různé bylinky
4. klobása a sýr
Plněné žampiony jako řízečky – recept
Očištěné žampiony zbavíme nožek (ty můžeme usmažit zvlášť a přidat do náplně z vajíček a salámu) a oloupeme hlavičky – pokud to půjde.
Hlavičky žampionů pak naplníme některou z uvedených náplní, kterou můžeme ještě uzavřít či zasypat kouskem sýra a obalíme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka).
Obalené žampiony pak pomalu smažíme na rozehřátém oleji či másle, nebo je můžeme smažit ve fritéze.
Plněné žampiony jako řízečky pak podáváme s vařenými brambory nebo s hranolkami či americkými brambory a s tatarskou omáčkou.
TIP
Nechceme-li plněné žampiony obalovat, můžeme je pouze naplnit, dát na pekáček s máslem, hlavičky zasypat troškou strouhaného sýry nebo zakrýt plátkem anglické slaniny ev. salámu ap. a dát zhruba na 20 min (je třeba pohlídat) zapékat do středně vyhřáté trouby.