5 filetů ze štiky
8 plátků slaniny
kořen zázvoru
2 stroužky česneku
mletá paprika
sůl, kmín
olivový olej
2 lžíce másla
Štika na slanině a zázvoru – recept
Omyté a osušené filety ze štiky osolíme a potřeme je olivovým olejem, ve kterém jsme rozmíchali rozdrcený kořen zázvoru. Poté posypeme kmínem (nešetříme) a lehce poprášíme mletou paprikou.
Na pánvi orestujeme dokřupava plátky slaniny, ty pak vyndáme (dáme je až k hotové štice), do výpeku přidáme máslo a na něj štiku položíme kůží dolů. Opékáme na mírném plameni a jednotlivé porce pak obracíme, aby se opekly ze všech stran.
V průběhu opékání přidáme na pánev na větší kousky pokrájený česnek, který nám rybu provoní.
Když je štika na slanině a zázvoru hotová, necháme ji ve výpeku ještě asi 3 – 5 minut, aby „natáhla“ část výpeku do masa, jinak by byla suchá.
Štiku podáváme s hranolky , s fritovanými chipsy z brambor ap.