Chilli jsou plody exotických paprik, rostoucích převážně v tropech.
Zemí původu chilli je Střední a Jižní Amerika, dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Jako koření se užívají plody, čerstvé a sušené, roztlučené a mleté. čím menší plod, tím ostřejší chuť.
V kuchyni je používáme do všech pokrmů, kterým chceme dodat ostrou pikantní chuť, zejména do pokrmů, indických, thajských, čínských a jiných asijských. Ostré papričky jsou oblíbeny též v pokrmech španělských, mexických, také v maďarských i v mnoha dalších.
Chilli zostřuje kari a celou řadu dalších kořenících směsí (např. směs na chilli con carne) a přidává se jako koření do naložené zeleniny, ostrých omáček, do fazolí, různých pokrmů z masa, do rybích a drůbežích jídel, na dochucování gulášů, do chilli olejů a chilli esencí. Bez chilli se prakticky neobejdou ani italská těstovinová jídla.
S používáním tohoto koření do jídla však postupujeme opatrně, platí zde, že méně může znamenat více.
Chilli extrakty se dokonce používají do zázvorového piva a jiných nápojů.
Chilli podporuje tvorbu slin, žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, podporuje krevní oběh, chrání před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi a působí proti obezitě.