Vepřový vývar s kroupami

Vepřové kosti (žebírka aj.)
kousek mrkve, celeru, petržele
sůl
pár kuliček celého pepře a nového koření
2 stroužky česneku
majoránka
kroupy

Vepřový vývar s kroupami – recept

Omyté vepřové kosti vložíme do většího hrnce s vodou, přidáme kořenovou zeleninu vcelku, celý pepř, nové koření, stroužek česneku a sůl. Přivedeme k varu, odstraníme vzniklou pěnu a pod poklicí zvolna vaříme, až maso „jde“ od kosti.
Kosti vyjmeme z polévky, maso obereme a můžeme malé kousky vrátit do polévky zpět, event. je můžeme využít jinak.
Do polévky přidáme 1 – 2 stroužky prolisovaného česneku (podle chuti), dochutíme solí, kdo má rád tak i rozemnutou majoránkou nebo troškou vegety apod. Necháme minutku provařit, poté vepřový vývar přecedíme a odstavíme tak, aby byl udržován teplý.
Větší kroupy propláchneme několikrát vodou, pak je zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme a za občasného promíchání pod pokličkou vaříme. Když je voda skoro vyvařená, kroupy promícháme a odstavíme a necháme je „dojít“.
Pak už vepřový vývar s kroupami můžeme přizdobit (ale nemusíme) zelenou petrželkou a podáváme.