6 – 7 brambor
1 celé vejce
sůl
šálek hrubé mouky
2 menší cibule
2 lžíce oleje
250 g uzeného masa
1 menší hlávka bílého zelí
kmín, pepř
ocet
1 lžíce kečupu
1,5 lžíce hladké mouky
Rozpočet:
brambory ……………. 8 Kč
vejce …………………. 2 Kč
cibule, olej, mouka, 4 Kč
hlávka zelí…………… 6 Kč
uzené maso………… 28 Kč
koření, kečup……… 1 Kč
Celkem …………………50 Kč
50/4 – Plněné bramborové knedlíky s dušeným zelím – recept
Na lžíci oleje v pánvičce osmažíme hodně najemno 1 pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájené uzené maso. Podle vlastní chuti je můžeme okořenit (sůl, pepř ev. j.). Po osmažení dáme stranou vychladnout.
Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme celé vejce, špetku soli a asi menší šálek hrubé mouky. Zpracujeme těsto, ze kterého na pomoučeném vále vytvarujeme šišku, z ní odkrojujeme asi 2,5 cm široká kolečka, prsty je vytvarujeme na placičku, do jejíhož středu dáme 1 – 2 lžičky uzené směsi. Placku uzavřeme, spoje trochu „poválíme“ v mouce a vhazujeme do osolené vařící vody. Pracujeme rychle, protože bramborové těsto rychle řídne. Knedlíky vaříme asi 7-10 minut (podle velikosti). Po chvilce vaření je opatrně podebereme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu.
Pokrájené hlávkové zelí dáme dusit na cibulku, osmaženou na trošce oleje, osolíme, okmínujeme a za častějšího promíchávání dusíme (bez vody) pod pokličkou. Dusíme asi 15 minut, poté zelí poprášíme hladkou moukou, promícháme, zalijeme šálkem studené vody, přidáme kečup a necháme asi 5 minut provařit (stále promícháváme). Poté by zelí mělo být hotové( „křupkavé“), dochutíme je octem, pepřem ev. solí a podáváme.
Plněné bramborové knedlíky s dušeným zelím pak na talíři můžeme ještě posypat, pokud nám zbyla, masovou náplní.
TIP
Namísto kulatých knedlíků můžeme bramborové těsto na vále rozválet na 4 menší placky, které naplníme masovou směsí, svineme jako závin nebo uděláme šišku a dáme vařit.