pochází z Karibských ostrovů, odkud se k nám dodnes dováží. Do střední Evropy se dostalo až počátkem 17. století. Proti již dříve známým druhům exotických koření bylo nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu „nové koření“. Má řadu různých názvů např. piment, jamajský pepř či všehochuť, protože v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření t.j. černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.
Nové koření se používá celé nebo mleté, přidává se do polévek, omáček, marinád, klobás, šunky, telecího masa, paštik, masových rolád a zvěřiny. Je nepostradatelné při nakládání okurek a hub, marinování ryb, konzervaci masa, jako esence do likéru , sladkého pečiva aj.
Nové koření má i léčivé účinky – podporuje vylučování žaludečních šťáv, trávení, dále tvorbu slin, má antimikrobiologické účinky.