Naložit můžete nejen hermelín a podobné sýry, ale velmi chutný je i „obyčejný“ eidam. Je výbornou a pohotovou chuťovkou nejen k vínu.
asi 300 g sýru eidam (i 30 %)
asi 2 lžíce dobrého oleje
1 střední cibule
1 – 2 stroužky česneku
1/2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, 1/2 lžičky gyros koření, špetku soli
1 chilli papričku
Nakládaný sýr – recept
Sýr nejdříve nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, z nich pak můžeme vykrajovat různé ozdobné tvary nebo jen nakrájet na kostky či hranolky ap.
Ve větší a vyšší misce rozděláme v oleji uvedené koření, přidáme najemno nasekanou chilli papričku (bez semínek), na kolečka pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek a vše dobře promícháme.
Poté přidáme i pokrájený sýr a promícháme tak, aby byl každý kousek „proválen“ v kořeněném oleji.
Takto připravené kostky sýra vložíme do sklenice s víčkem a uložíme do chladničky. Občas její obsah „protřepeme“.
TIP
Zkuste si sýr naložit, chutná opravdu velmi dobře a navíc tuto chuťovku můžete pořídit prakticky „za babku“. Uvedené koření není dogma, můžete použít i jiné, podle vlastní chuti, ev. různé bylinky ap.
Dobrou chuť!