400 g hladké mouky
špetka cukru
70 g olivového oleje
200 ml vlažné vody
1 lžička soli
olivový olej na potření
svazek rozmarýny
100 g černých oliv
hrubá sůl na posypání
21 g droždí
Slané italské koláčky – recept
Do mísy dáme mouku, uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme droždí. Posypeme cukrem a přelijeme 2 lžícemi vlažné vody. Necháme vzejít kvásek, přilijeme olivový olej, vlažnou vodu a sůl. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme ho moukou a necháme přikryté utěrkou v teple kynout asi 50 minut.
Vykynuté těsto rozválíme na placku, ze které skleničkou vykrajujeme kolečka, ta vyrovnáme na plechy vyložené pečicím papírem. Dnem skleničky zatlačíme doprostřed každého koláčku, aby vznikly okraje, které pomažeme olivovým olejem. Doprostřed každého koláčku položíme překrojené olivy, posypeme rozmarýnem a hrubou solí.
Slané italské koláčky dáme péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut.
TIP
Olivy a rozmarýn můžeme nahradit např. jemným kečupem a pizza kořením ap.