Je vynikající, sytá a postačí pro 4 osoby i jako hlavní jídlo.
250 g hovězího masa (přední bez kosti)
400 g brambor
1 velká cibule
2 lžíce sádla
4 – 5 stroužků česneku
1/4 lžičky kmínu
sůl, pepř mletý
2 lžíce sladké mleté papriky
60 g hladké mouky
1 a 1/4 l vody nebo vývaru
1 – 2 lžíce sušené majoránky (nebo hrst čerstvé)
Prima gulašovka s bramborem – recept
Omyté a odblaněné maso nakrájíme na co nejmenší kostičky. Cibuli pokrájíme nadrobno a nadrobno nasekáme i 3 stroužky česneku (zbylé stroužky si necháme na dochucení).
V hrnci na rozehřátém sádle zpěníme cibulku, česnek a kmín, vložíme maso a zprudka osmahneme, aby se zatáhlo, pak osolíme, opepříme a na mírnějším ohni dusíme pod pokličkou ve vlastní šťávě. Často promícháváme a když se šťáva vydusí a maso je poloměkké, zaprášíme ho moukou a zasmahneme. Poté vmícháme papriku, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, dobře promícháme, event. přisolíme a přivedeme k varu.
Když je maso téměř měkké, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a dovaříme doměkka.
Gulašovku dochutíme prolisovaným česnekem, necháme přejít varem a nakonec vmícháme rozemnutou majoránku a už nevaříme – prima gulašovka s bramborem je hotová.
Podáváme s pečivem nebo chlebem.