Nadýchané knedlíky s houbami

6 včerejších rohlíků
1/4 l mléka
2 vejce
50 g hrubé mouky
80 g másla
sůl
10 g jemně nasekané petrželové nati
20 ml oleje
60 g hub (nejlépe plátky hříbků, mohou být i mražené)
200 g uzeného masa

Nadýchané knedlíky s houbami – recept

Uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme na rozpuštěném másle. Pak přidáme houby, krátce orestujeme a necháme vychladnout.
Tvrdší rohlíky pokrájíme na kostičky, pokropíme částí mléka a necháme vsáknout.
Oddělíme žloutky a bílky, žloutky rozšleháme se zbylým mlékem, mírně osolíme, přisypeme mouku, navlhčené rohlíky, uzené s houbami a petrželovou nať a vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej promícháme se směsí.
Z těsta vytvarujeme šišku, zabalíme ji do utěrky navlhčené tukem, upevníme nití a vložíme do vařící vody. Knedlík vaříme asi 20 minut a během varu jej jednou obrátíme.

Hotové nadýchané knedlíky s houbami nakrájíme (nejlépe nití) na plátky a podáváme jako přílohu k masu, ke guláši, k různým omáčkám, anebo i samostatně (jen pokápané rozpuštěným máslem či sádlem) se zeleninovými saláty.

Nadýchané knedlíky s houbami jsou velmi jedlé – dobrou chuť!