Květáková polévka s hráškem

1 menší květák
sůl
1 kostka masoxu
1 malá konzerva sterilovaného hrášku nebo přiměřené množství čerstvého
1 lžíce másla
1 větší mrkev
těstovinová rýže
1 vejce
pažitka nebo petrželka

Květáková polévka s hráškem – recept

Omytou a oloupanou mrkev nastrouháme a ve větším hrnci rozehřejeme máslo, mrkev v něm za stálého míchání krátce podusíme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, masox, na růžičky rozebraný květák a hrášek (pokud je čerstvý, sterilovaný přidáme až nakonec).
Polévku povaříme a před koncem varu přidáme rozšlehané vejce a hrst těstovinové rýže. Ještě asi 15 minut povaříme, nakonec vmícháme nasekanou pažitku nebo petrželku a květáková polévka s hráškem je hotová.